Поради поскапувањето на храната, сопственикот почнал да наплаќа влез во ресторанот

За наплатата за влез во ресторанот ги информирал гостите на веб-страницата на ресторанот, а таблите се наоѓаат и на масите. Сопственикот на ресторан во германскиот град Ретингер направил необичен потег и освен што наплатил храна и пијалоци, решил да им наплати и билети на гостите.

Така, за дури и да поминат низ вратата и да седнат на маса, посетителите на рејтинг ресторанот мора да платат три евра. Сопственикот, Хорст Ингендорн, објасни за WDR дека бил принуден на овој потег поради неконтролираното зголемување на цените на храната и енергијата.

Повеќе би сакал да избегнам да ги префрлам растечките трошоци на моите гости. Меѓутоа, бидејќи откупните цени се зголемија толку енормно, немам друг избор. Месото поскапе за 30 до 50, зеленчукот за 30 отсто. Маснотиите за пржење поскапеа за повеќе од 100 отсто, а трошоците за енергија за 2.000 отсто, рече тој.

За наплатата за влез во ресторанот ги информирал гостите на веб-страницата на ресторанот, а таблите се наоѓаат и на масите.

Цените се зголемуваат од ден на ден. Во еден момент решив да ги повлечам сопирачките и решив да направам нешто. Наместо да ги покачам цените на менито и да наплаќам вода и работи што не се потребни, се обидов да додадам три евра – додаде тој.