Рекордна добивка на лотарија: Среќниот добитник од Велика Британија освоил 230 милиони евра

Извлекувањето на EuroMillions се одржува двапати неделно, во вторник и петок, а се игра во девет европски земја. Сопственикот на тикетот од Велика Британија освои рекорден џек пот од 195 милиони фунти (230 милиони евра) на лотаријата EuroMillions, објави операторот Камелот.

Среќниот добитник ги погодил сите седум броеви. Тоа е и најголемата добивка на Националната лотарија на сите времиња, рече Камелот.

Во мај оваа година, пар од Глостер освои 184 милиони фунти (216 милиони евра) на лотаријата EuroMillions, што беше нов рекорд. Извлекувањето на EuroMillions се одржува двапати неделно, во вторник и петок, а се игра во девет европски земји.

Енди Картер од Камелот рече дека тоа била „неверојатна ноќ за сопственик на билети во ОК“.

Вкупната освоена сума на ждрепката во вторник беше: 195.707.000 фунти.

Ако има само еден носител на билет кој го освои џекпотот, тој ќе стане побогат од пекарот Том Џонс, чие богатство се проценува на 180 милиони фунти (211 милиони евра), според листата на најбогати луѓе на Sunday Times за 2022 година. лотаријата е основана во 2004 година, 15 играчи освоиле џекпот поголеми од 100 милиони фунти (117 милиони евра).