Татко од Балканот: „Нашата ќерка порасна во син со кој се гордееме“

Татко со балканско потекло кој моментално живее во Њујорк, сакајќи да ги поддржи сите можни ЛГБТК паради на гордоста, објави статус за неговата „ќерка која порасна во син“. На српски Редит, татко по потекло од Босна, кој денес живее во Њујорк, ја раскажа приказната за својот трансродовиот син, односно неговата ќерка која нему и на неговата сопруга им кажала дека се чувствува како момче.

Наместо стигма, двајцата го поддржаа детето во промената. Неговата приказна од Reddit ја пренесуваме во целост. Би сакал да ја раскажам мојата приказна и да отфрлам некои заблуди што ги прочитав овде во последно време.

Ќерката се чувствуваше како момче
Кога нашата ќерка дојде кај мене и мојата сопруга пред неколку години и рече дека се чувствува како момче, бевме уништени. Разговаравме со педијатар, детски психолог и ендокринолог и сите ни го кажаа горе-долу истото: Она што детето го чувствува е или фаза од која ќе излезе или не е. Во секој случај, треба да го поддржите детето бидејќи ќе му треба поддршка што и да се случи.

Правете што сакате, но не можете да се повредите себеси или другите. Набргу напред неколку години и нашата ќерка порасна во син со кој сме горди. Штотуку започна средно училиште (го сака тато!) и води нормален живот како и другите тинејџери. Добро учи, превртува со очи кога ќе му кажеме да се исчисти, не јаде зеленчук. Засега никој не го допира.

Живееме во Њујорк, па тоа помага. Таа се дружи со момчиња кои знаат дека е транс и не им пречи. А на тие што им пречи не се дружат со него и толку…

Целиот статус можете да го прочитате подолу, а ние ве предупредуваме за вулгарниот речник. Колку и да некои се обидуваат да го прикажат трансродовиот феномен како нормална појава, вклучително и овој татко, Библијата е многу јасна дека Бог создал машко и женско и дека никој не направил грешка при создавањето.
Прочитајте го целиот текст тука