Што значи кога чоколадото ќе побели? Не сте го знаеле ова за вашето омилено уживање

Еве извадок од Науката за готвењето за тоа што треба да знаете за изветвеното чоколадо… Сите форми на чоколадо – вклучувајќи шипки, додатоци и бонбони – можат да развијат шарени белузлави дамки кои на прв поглед изгледаат како мувла. Со голема веројатност, таа чоколада е безбедна за јадење, готвење и печење од две причини.

Прво, чоколадото има многу малку влага во него, па микроорганизмите мора да се борат да се таложат и растат, и покрај големата количина шеќер. Второ, какаото е преполно со природни антиоксиданси кои ги спречуваат маснотиите да оксидираат и да граничат. Темното чоколадо ќе трае најмалку две години – млекото и белото чоколадо околу половина од тоа време, бидејќи содржат млечни масти кои се расипуваат побрзо од путерот од какао.

Дамките на чоколадото се природна промена предизвикана кога лошо калено чоколадо се чува долго време во топли и влажни услови. Таа прашина, позната како „цветање“, доаѓа од акумулацијата на маснотии или шеќер на површината на чоколадото.

Анатомија на „цут“ на чоколадо Цветањето на маснотиите се случува кога маснотиите во чоколадото се топат и се трансформираат во големи, видливи грутки. Цветањето на шеќерот се случува кога шеќерот се раствора во површинската влага, која испарува оставајќи тенка шеќерна кора, известуваат од канцеларијата.