Бојлерот е апарат кој ја голта струјата. Еве како да ја намалите сметката за струја, вака помалку троши

Покрај тоа што е непотребно, прегревањето на водата (до 75 или дури 85°C) предизвикува поголема потрошувачка на електрична енергија, но и побрзо влошување на бојлерот и формирање бигор. Ваквите уреди, пишува The Guardian, се нарекуваат и енергетски вампири, бидејќи тие континуирано трошат енергија, дури и кога не работат, а според една неодамнешна студија на British Gas, тие можат да бидат одговорни за неверојатни 23 отсто од електричната енергија потрошена во домаќинство.

За повеќето уреди најприфатливо решение е да се држат исклучени додека не се користат, а еве како можете да „скротите“ електричен бојлер, експертите проценуваат дека овој уред е еден од најголемите енергетски вампири во домаќинството: Имено , за само еден час котел со моќност од два киловати троши два kWh при работа.

Ако котелот работи два и пол часа секој ден, троши вкупно 150 kWh месечно. Повеќето бојлери имаат однапред поставена температура, но за да заштедите пари, поставете го термостатот на бојлерот на економично загревање, односно на температура помеѓу 50 и 60°C. Покрај тоа што е непотребно, прегревањето на водата (до 75 или дури 85 °C) предизвикува поголема потрошувачка на електрична енергија, но и побрзо влошување на бојлерот и формирање на бигор.

Затоа се препорачува редовно да се одржуваат електричните котли, односно бојлерот и греалката да се чистат приближно еднаш годишно, а каде што водата е помека, тоа може да биде поретко.

Подсвиркването, брмчењето и крцкањето на бојлерот кога е вклучен обично е јасен знак дека околу грејачот има наслаги од бигор кои треба да се отстранат.