Разочаран се вратил од Германија – Живееш од понеделник до петок, доаѓаш дома и пак на работа

По завршувањето на средното училиште, Марко, како и повеќето негови врсници, заминал во Германија да најде нешто да работи. Очекуваше таму мед и млеко, или згреши. Марко се уверил дека Германија не е неговата земја од соништата, туку дека тоа е Македонија. Се убеди дека мора да ја сака Германија, многу повеќе од Скопје.

Кажа како живее од плата до плата, односно работи од понеделник до петок. Кога доаѓа од работа, се тушира ​​и спие, но потоа се буди наутро, и така секој ден. Излегува и во петок, како и во сабота, а во недела се одмара и се подготвува за работа. Тој е во Минхен веќе половина година и не е многу задоволен од животот.

Тој рече дека единственото добро во Германија е што сите го сметаат за сериозен на 20 години, што се радувал што се вратил во Скопје, што има татко и дедо кои ќе му помогнат. Сакал да пие кафе со другарите и да ги шета кучињата

Таму немав никого, бев целосно сам. А да ќе заборавев ја имав работата која толку многу ме премори не физички толку колку психички што делуваше на мене. Неможев повеќе и решив да си се вратам во моето родно Скопје. Сватив дека како дома нема никаде.