Маја очајна: Ја видов мајка ми како проси на автобуска станица! Се срамам да ја погледнам во очи!

Маја (47) очајна: Ја видов мајка ми како проси на автобуска станица! Се срамам да ја погледнам во очи! Необична исповед на жена ни доаѓа од Русија. Ja пренесуваме во целост „Мајка ми имаше 72 години, живееме одвоено, но во ист град. Како и секоја постара личност и треба помош, но не можам да ја доведам да живее со мене, бидејќи е страствен љубител на животни. Во својот стан чува еден куп животни, мачките и кучињата имаат повеќе права од неа, додека таа буквално се „одвојува од устата“ за да ги нахрани и отфрлените животни.

Сите пари што и ги давам за храна и лекови ги троши на животни. Затоа, нејзината пензија не е доволна ниту за основни работи. Неодамна, јас и мојот сопруг се враќавме со јавен превоз од посета, и замислете ја мојата зачуденост кога ја видовме мајка ми како моли за милостина на автобуска станица.

Го молев Господ да падне во црна земја, толку ми беше срам! Мојот сопруг беше шокиран бидејќи знае колку од семејниот буџет и носам на мајка ми секој месец. Веројатно имал низа прашања во главата за тоа каде одат парите, со оглед на тоа што мајка ми проси. Се испостави дека мајка ми барала пари од минувачите за нејзините кучиња и мачки кои треба да се хранат, лекуваат и стерилизираат.

Тоа можеби е благородно, но што ќе кажат нашите познаници кога ќе ја видат како проси? Веројатно ќе помислат дека ја оставив мајка ми сама да се грижи, стари денови!

Но, не ни помислувам да се хранам и да платам за лекување на бестрашни скитници, бидејќи не сум толку богат! Така, сега шетам по улиците на нашиот град, постојано гледајќи наназад да видам дали мајка ми седи некаде и проси.