ЕВЕ ЗОШТО КУЧИЊАТА ТОЛКУ МНОГУ ГИ САКААТ ЛУЃЕТО: Една раса може да се справи без грижата на сопственикот

Една нова студија покажува дека мутациите на генот вклучен во производството на хормонот на стрес кортизол одиграле значајна улога во припитомувањето на кучињата. Научниците тестирале 624 домашни кучиња преку два теста. Во првиот тест, животните морале да погодат под кој контејнер е скриена храната, додека експериментаторите ги воделе со невербални знаци: зјапање, покажување, тапкање.

Ова беше начин да се тестира колку кучињата ги разбираат човечките гестови. Резултатите од студијата се објавени во списанието „Scientific report“.

За време на вториот тест, четириногите морале сами да ја отворат кутијата за да го добијат задоволството. За тоа време, научниците мереа колку често и колку долго кучето ги гледа експериментаторите, чекајќи тој да му даде награда. Така, тие ја тестирале социјалната приврзаност на животното кон луѓето.

Главниот автор на студијата, Михо Нагасава и неговите колеги ги поделиле кучињата во две групи: „стари раси“, генетски блиски до волци, како што се хаски, и „општи раси“, кои ги опфаќале сите останати. Се испоставило дека „старите кучиња“ поретко гледале во експериментаторите кога ја извршувале независната задача.

Авторите на трудот укажуваат дека тоа се должи на нивната послаба приврзаност кон луѓето. За време на првиот тест, не беа пронајдени значајни разлики помеѓу трките. Потоа, истражувачите проверуваа како двете групи се разликуваат во гените кои влијаат на социјалните вештини. Конкретно, беа разгледани гените за окситоцин (OT), рецепторот за окситоцин (OTR), рецепторот за меланокортин 2 (MC2R) и генот наречен VBSCR17, кои се во корелација со хиперсоцијалното однесување.

Се покажа дека две промени во генот MC2R се поврзани и со правилното толкување на гестовите во првата задача и со почестото гледање на експериментаторите во втората, независна задача. Авторите сугерираат дека MC2R, кој е вклучен во производството на хормони на стрес кај луѓето, можеби имал улога во припитомувањето на кучињата.