Судот и наложил на љубовницата да и даде 560.000 ДОЛАРИ на сопругата на љубовникот – за оваа пресуда ќе се зборува!

Таа не го очекуваше ова!

Кинескиот суд неодамна донесе контроверзна пресуда со која и наложи на љубовницата да и плати 3,79 милиони јуани (560.000 долари) на сопругата на нејзиниот љубовник бидејќи нивната врска не била призната со закон. За напуштените сопруги да ги тужат љубовниците на своите сопрузи не е ништо ново во светот. Сè уште е прилично вообичаена практика, иако овој деликт е укинат во многу јурисдикции низ светот.

Но, иако се однесува на тоа дека еден од сопружниците тужи трето лице за отштета во нивниот брак и обично води до развод, во еден неодамнешен случај во Кина, една жена ја тужеше љубовницата на нејзиниот сопруг. И со тужба да го врати целиот материјален имот што и го дал за време на нивната врска. Судот застанал на страната на жената и му наредил на љубовникот да плати отштета од огромни 3,79 милиони јуани, односно да ги врати парите.

Според документите објавени од Народниот суд Zhuanghe во Лиаонинг, североисточна Кина, тужителот, жена по име Ли и нејзиниот сопруг, Ванг, биле во брак од 1991 година. Во 2008 година, Ванг започна вонбрачна врска со друга жена, идентификувана со псевдонимот „Xiaoxia“. Пред неколку години, Ли дознала за аферата на нејзиниот сопруг откако открила дека тој редовно и испраќал големи суми пари.

Ванг ја признал својата афера, кажувајќи ѝ на сопругата дека и тој има 10-годишен син со „Xiaoxi“ и ги поддржувал со години. Доказите презентирани пред судот покажаа дека Ванг и префрлил 1,47 милиони јуани (217.700 долари) на својата љубовница во периодот од 2013 до 2020 година, и купил два стана во вкупна вредност од 1,45 милиони јуани (214.700 долари) и и подарил автомобил вреден 128.000 долари.

„Ксиаоксиа“ тврдеше дека никогаш не знаела дека Ванг е оженет и дека парите што ги добивала од Ванг со текот на годините оделе за издршка, но судот рече дека случајот се однесувал на сопственоста на имотот, а не на издршката. Кинескиот закон вели дека ниту една од страните во бракот не може да го троши заедничкиот имот на двојката без согласност на другиот, а бидејќи Ли никогаш не се согласила на „подароците“ на Ванг, Ксијаосија сега мора да и врати вкупно 3,79 милиони јуани или 560.000 долари на сопругата на нејзиниот љубовник. „South China Morning Post“.

Судот изјави за „Xiaoxi“ дека таа има можност да поднесе посебен случај и да го тужи Ванг за издршка на дете, но дека нивниот однос до овој момент бил „спротивен на јавниот обичај“.