Поради неа плачи целиот регион – Децата и внуците целосно ја заборавиле – Потресна исповед на тажната и осамена баба

Тажно. Во 2019 година, трогателната исповед на мајка и баба го расплака регионот, ова е целата приказна. Имено, оваа анонимна жена се соочи со болен и поразителен факт, а нејзиното искуство треба да биде пример, а можеби и предупредување. Имам 65 години и живеам сама. Две деца, син и ќерка имаат свој живот далеку од овде, имаат свои деца и свои проблеми. Не им се јавувам, чекам да се сетат на мене, а тоа се случува многу ретко.

И оваа година заборавија да ми го честитаат роденденот. Нема врска, не ги обвинував – се пожалила таа. Знам како се чувствуваат, и јас бев фрустриран на нивна возраст. Премногу се распарчував грижејќи се како да ги подигнам и да обезбедам се што е потребно. Мило ми е што успеав да ги едуцирам и да направам добри луѓе од нив, но жал ми е што бев толку нервозен за се. Зошто?

Дека сега ќе бидам сама и ќе седам цел ден во четири ѕида чекајќи да ми заѕвони телефонот, барем некој да ми каже „Среќен роденден“ и да се чувствувам луто и напуштено како куче? Па нека… Ви благодариме. Можам се сам. Секогаш ќе најдам хоби за себе и ќе ја задржам позитивната страна на моите мисли – рече таа и додаде:

А ти, Господ нека ти е на помош. Ќе се молам животот да не ти ја даде судбината што ме снајде. Ќе се молам децата да не те заборават, макар и ти секогаш да бидеш тука за нив и да им помагаш во се што може да им се помогне, како што ме заборави мене. Нека… не те обвинувам. Но, ќе се сеќаваш на мене кога ќе ме нема.

Ќе се сеќаваш на роденденот и на се, а потоа низ главата ќе ти помине секоја ситуација во која си згрешил на мајка ти. Мајка ти те донесе таму каде што си, не смее да се заборави само така. Но, нека… Се додека сум жива, без разлика на се ќе бидам тука за тебе – рекла тажната жена.