Што кога ќе ја голтниме мастиката? Дали навистина ќе ви се залепи за цревата? Еве што навистина ви се случува во стомакот

„Во моментот кога ќе ја голтнете мастиката за џвакање, нејзините делови кои не можат да се сварат остануваат во телото…! Веројатно сте слушнале дека никогаш не треба да голтате гума за џвакање бидејќи може да се залепи за вашиот желудник или цревата или затоа што се потребни околу седум години за целосно да се вари.

Сепак, вистината е нешто поинаква. Иако мастиката за џвакање се состои од смола, восок, маснотии и емулгатори кои не се сварливи, човечкиот желудник секој ден прима одредени количини несварлива храна, па тоа не е невообичаено, ниту опасно по живот.

Така, кога голтате гума за џвакање, нејзините делови кои не можат да се сварат остануваат во телото додека желудникот не може да се справи со тоа, а потоа, по одредено време, тие се исфрлаат од телото.

Исто така, приказните за штетното дејство на голтаната гума за џвакање имаат и друга страна, за што говори фактот дека голем број голтани гуми за џвакање може да предизвикаат дигестивни проблеми за краток временски период, особено кај малите деца.

Ова се случува многу ретко, но кога се случува, тогаш е потребна итна интервенција на лекар. Следниот пат кога ќе проголтате гума за џвакање, немате за што да се грижите бидејќи вашиот дигестивен тракт доста успешно ќе се справи со тоа.