Морала итно да оди на царски рез! Бабата мислела дека е во менопауза, но потоа доживеала ШОК: „Ме обзеде страв“

Во последниве години се забележува пораст на бременостите во повозрасна возраст Иако веќе била бремена, Мишел Хол не успеала да ги препознае симптомите на бременоста. Во 2017 година и беше кажано дека влегла во менопауза и дека повеќе не може да забремени. Во тоа време таа имаше четири деца и две внуци.

За време на бременоста немала потреба од одредена храна, не се здебелувала, а немало ниту утрински мачнини. Наместо тоа, почувствувала болка во стомакот, за која мислела дека е симптом на менопауза или лупус. Таа лекува лупус во последните десет години. Можете ли да замислите да дознаете дека сте бремена во 26 недела и дека останува многу малку време за подготовка?

Додадете го на тоа фактот дека мислевте дека сте завршиле со децата пред повеќе од една деценија. Можете ли да замислите каков емотивен шок е тоа, има многу работи кои веројатно ќе треба да ги обработите. Мишел рекла дека штом првичниот шок поминал, ја зафатил страв и вознемиреност за иднината.

Помеѓу нејзината возраст и нејзиниот лупус, таа автоматски беше категоризирана како високоризична, „геријатриска“ бременост и закажана за царски рез. Во неделите што следеа, таа продолжи да оди на прегледи. Нејзе и било непријатно, а тврди и дека луѓето постојано зјапале во неа поради нејзината возраст.

Бебето Грејсон конечно пристигна на 27 декември 2018 година, а нејзините родители ја пречекаа со раширени раце. Сепак, првите денови беа крајно исцрпувачки. Лекарите проценуваат дека неговата возраст при раѓање била помеѓу 34 и 35 недели. Беше под постојан надзор, а имаше и проблеми со дишењето како апнеја при спиење. По 12 дена, нивното мало момче се извлече и Салите конечно можеа да здивнат и да го однесат дома.

Во последните години се забележува пораст на бременостите во повозрасни години, но најчесто се резултат на ин витро оплодување. Со оглед на тоа што оваа бременост дојде природно, ова се смета за многу необично.

Акушерот Мишел Хол, д-р Томас Бекет, коментира дека нејзиниот случај е толку редок, што претходно најстариот пациент што го родил имал 48 години и дека никогаш претходно не видел идна мајка на нејзина возраст.