ЌЕРКО, НАСКОРО ЌЕ УМРАМ И ВРЕМЕ Е ТИ ДА ЈА ДОЗНАЕШ ВИСТИНАТА! Те купивме за 30.000 марки, прости ни! Најди ги вистинските родители и СЕСТРАТА БЛИЗНАЧКА

Совест… Ќерко, време е да ја дознаеш вистинската вистина, јас не те посвоив, те купив, прости ми и најди ги твоите вистински родители и сестра, изјави Нишли, која посвои украдено дете во 1981 година, на неговата смртна постела. Ќерко, наскоро ќе умрам и време е да ја дознаеш вистинската вистина. Те посвоивме, но не легално, те купив по раѓањето за 30.000 марки. Те молам прости ми и најди ги моите вистински родители и сестра близначка.

Со овие зборови, еден Нишлија непосредно пред својата смрт решил поради грижа на совест да ја каже вистината за настаните од 1981 година. Ние наидовме на шокантна приказна од Ниш и Алексинац за разделените близнаци (нивниот идентитет и е познат на редакцијата) и нивната последователна средба. Еден пријател на семејството ни раскажа што се случило во изминатите речиси четири децении.

Деновиве повторно почна приказната за исчезнатите бебиња во Србија, а особено не погоди приказната за исчезнатите досиеја од болницата во Алексинац. Решив да ви раскажам потресна приказна за луѓе чии судбини во меѓувреме биле испреплетени – вели нашиот соговорник и додава: Мојата пријателка се породи во Алексинац во 1981 година. Имаше близнаци. Но, по породувањето ја известиле дека едното бебе не преживеало, но дека другото е добро. Тие и рекле: „Имаш уште едно дете, биди среќна, преживеа.“

Поминаа години, но мајката како да претчувствуваше дека нејзината втора ќерка е сè уште жива. Првите сомнежи почнаа да се појавуваат кога доби повици за вакцинација за двете ќерки, но и повици за училиште. Постојано објаснуваше дека нејзиното второ дете е мртво. Кога побарала потврда за смрт, според нашиот соговорник следел шок.

Не можеа да ја најдат смртната потврда, немаше докази дека другата ќерка починала. Тогаш ова семејство ја започна битката за вистината – вели нашиот извор. Речиси во исто време судбината интервенирала и во Ниш – сестрата близначка ја дознала вистинската вистина. Пар од Ниш кој не можел да има деца и кажал на девојчето дека е посвоено, но таа не знаела дека е украдена. Во осумдесеттите години на минатиот век, процесот на посвојување деца беше комплициран, а очигледно е дека постоел разработен систем на крадење бебиња.

Вака овој човек кој нормално потекнува од угледно семејство решил да купи дете. Како што подоцна призна, покрај 30.000 марки, за чест дал и печено прасе и литар ракија – вели изворот. Поминаа години, а денес девојката е успешна бизнисменка која живее во странство и во Ниш. По речиси четири децении, вистинската мајка и сестрите повторно беа заедно.

Тоа беше емотивна и трогателна средба. И покрај тоа, украдената ќерка најде сила да и каже: „Ти си мојата биолошка мајка, а јас не те гледам како моја мајка. Мајка ми е во Ниш и ме одгледа.“ Сепак, тие останаа во контакт. Втората ќерка има две деца, па тетка и доаѓа на нивните родендени – вели нашата соговорничка.

Лекарот починал
Тој објаснува дека ова семејство не го пријавило случајот во Комисијата за исчезнати бебиња, ниту пак сакале да го изнесат до медиумите, туку дека е покрената истрага која е прекината бидејќи лекарот кој го извршил породувањето, како и други потенцијалните осомничени од тоа време, оттогаш починаа.

Претседателката на владината комисија за исчезнати бебиња Радиша Павловиќ за Курир вели дека овој случај е само потврда дека во Србија се киднапирани бебиња. Деновиве дознавме дека во Алексинац исчезнале 29 досиеја за посвојување бебиња во периодот од 1976 до 1985 година. Има шокантни откритија за фалсификати за кражби на бебиња и учество на локални моќници во овие киднапирања.

Едно од откритијата е дека маж (38) од село кај Алексинац има цврсти докази дека е едно од киднапираните бебиња и дека е продаден на семејство од околината на Алексинац. Затоа не ме чуди уште еден случај од овој град – вели Павловиќ, кој има полициско обезбедување поради закани.