Ова е најтешкиот приемен испит на светот – Кандидатите паничат

Често се нарекува „стампедо на илјада војници и десет илјади коњи преку еден мост од трупци“ за да укаже на тешкотијата на тестот. Дали сте слушнале за Гаокао – приемниот испит што го полагаат младите жители на Кина при запишување на универзитети? Познат е и како еден од најтешките испити во светот, но и најдолгите бидејќи трае девет долги часови.

Иако варира од провинција до провинција, гаокао генерално вклучува тестови по кинеска литература, математика и странски јазик (во повеќето случаи англиски). Ако учениците избираат либерални уметности како специјалност во средно училиште, од нив се бара да полагаат дополнителни тестови по историја, политика и географија. Ако изберат наука, ќе полагаат тестови по физика, хемија и биологија.

Најтешките прашања се есеите, кои може да се движат од ставовите на студентите за филозофијата, историјата, животната средина и политиката на претседателот Кси Џинпинг…

Притисокот често е исклучително голем, па со години се зборува за проблемот со самоубиствата кај младите кои не успеале да го положат испитот.

Родителите понекогаш ја напуштаат работата со цел да ги издржуваат и да им помогнат на своите деца во тој период, а не е невообичаена практика да плаќаат т.н. гаокао дадилка. Јавноста беше шокирана од случајот од 2007 година кога семејството два месеци ја криеше смртта на таткото на едно девојче за да не и создаде стрес пред испитот.

Од друга страна, откако е укината старосната граница за полагање на тестот, зголемен е и бројот на постари ентузијасти кои полагаат гаокао, па дедо кој по 14-ти пат полагал во 2014 година и 49-годишен човек кој го полагаше овој испит по 20-ти пат за да влезе во универзитетот од соништата.

На денот на полагањето сообраќајот беше пренасочен низ испитните градови. Волонтерите и полицијата помагаат во регулирањето на сообраќајот, а илјадници таксисти ги нудат своите услуги бесплатно на идните студенти на кои им е потребен превоз.

Кога ќе се повлече линијата, само 60 проценти од студентите влегуваат на факултет врз основа на резултатите од гаокао, а помалку од 1% од нив влегуваат во еден од најдобрите 5 колеџи во земјата.