Жена која го растрепери регионот – Зошто ти е голема плата, ако ја немаш таа работа во животот

Што е најважно во животот и што не може да се купи со пари. Марина Радош, младата писателка од Мостар, напиша статус за љубовта и очекувањата што го трогна целиот регион. „Што ако те излажат дека не можеш да живееш од љубов? Мајка ми еднаш ми рече дека живееш од љубов, а преживуваш од брак ѝ верувам.

Затоа што никаде не сум видела толку љубов како во станови од 30 квадрати и кревети за болни. Што ако те излажат дека со текот на времето ќе престане, дека „ќе и се смееш еден ден и ќе ја заборавиш?“ Ниту една од нашите млади раце не ја држи другата цврсто како две стари. Што ако те излажат дека треба да најдеш рамен? Не успеаја да ми договорат такво нешто, бидејќи никогаш не сум видела толку пркос и борба, како во љубовта што соседите и тетките ја осудуваа од прозорецот.

Што ако те излажат дека љубовта мора да ги носи твојата нација и религија? Што ако те излажат дека треба да достигнеш 25? До 35? До 40 години, затоа што е време? Ме пропаднаа, затоа што никој никогаш не ми зборувал за љубов толку искрено и реално како онаа што ја нашла нејзината на 50. А сега му трча во прегратките како 15-годишно девојче. Што ако ве лажат постојано?

Верувајте само себеси. Држете ја вашата љубов цврсто; раце, нозе, нокти. Затоа што таа нема да застане, туку ќе се засили, токму кога ќе дојдат децата. Исто како што кутриот влегува низ вратата. Токму кога треба да се врати заемот. Токму кога ќе се разболи. Баш кога не може да спие со тебе три пати на ден.

И можеби не сте сите заљубени, но правите нови деца во љубов. Или не ги прави. На некои љубови не им се ни потребни. Само не дозволувајте да ве лажат. Други ни се мешаат во платите, образованието, работата, здравјето, облеката, исхраната, влијаат на половина од нашите животи затоа што светот е таков.

Но, не ја давајте својата љубов никому. Затоа што тоа е најмногу што ќе постигнете во животот. Десет илјади плата не ви значи ништо ако на крајот од денот ќе влезете во празен стан со торби со најнова облека што никој не може да ги облече или соблече. И сите пари на светот, ако немате со кого да ги споделите. Затоа што живееш од љубов. Се преживува од пари, а се живее од пари“.