Наставничка му поставила прашање на класот, а одговорите и го скршиле срцето

Откако им постави едноставно прашање, наставничката од трето одделение ја дозна тешката вистина за своите ученици. Наставничка во Денвер, Колорадо, преку едно прашање научи многу за страдањата на нејзините ученици и нивните повици за помош. Таа одлучи да ја посвети својата кариера на помагање на децата да се подготват за животот во Америка. А за да го направи тоа, Кајл Шварц, наставничка во трето одделение во основното училиште Dull, сакаше да научи што е можно повеќе за своите ученици, нивните животи и нивното потекло.

Но, откако им поставила едноставно прашање, дознала тешка вистина за нејзините ученици. Повеќето од нив потекнуваат од сиромашни семејства кои не можат да им ги дозволат на своите деца ниту основните животни потреби, вклучително и ручекот на училиште. Во тоа основно училиште 92% од учениците се во програмата за поддршка за добивање бесплатен ручек на училиште. Училиштето ја започна оваа програма затоа што не сака неговите ученици да гладуваат бидејќи нивните родители не можат да си дозволат храна.

Така, училиштето може да им понуди на учениците готов ручек кој се плаќа од даноци. Шварц веќе знаеше дека повеќето нејзини студенти потекнуваат од семејства кои не можат да си дозволат ручек. Но, ја интересираше што им недостасува дома. Зошто? Затоа што сакаше да види дали може да им помогне.

Но, таа не сакаше никого да навреди или налути. Таа сфати дека нејзиното прашање е доста чувствително. Така таа смислила многу генијален начин да дознае информации за нејзините ученици без да мора директно да ги праша. Таа решила да им го постави на учениците следново прашање:

„Што сакате вашиот учител да знае за вас? Таа објави голема табла која им овозможи на студентите да останат анонимни. Таа им рече на децата да напишат што сакаат на лист. Тие можеа да го направат тоа кога никој не гледаше. Кајл очекуваше тажни пораки. Но, таа не беше подготвена за очајот што го споделија со неа.

Некои ученици признаа дека нивните родители никогаш не биле дома бидејќи имале 2-3 работни места и постојано работеле. Некои деца немаа ни малку храна дома. А некои немаа моливи или хемиски пенкала за да ја напишат домашната задача. Некои ученици признале дека биле малтретирани од други деца, а Кајл не била свесна за тоа.

Следниве пораки и го скршија срцето: „Сакам мојот учител да знае дека немам со кого да си играм. „Сакам наставничката да знае дека понекогаш моето домашно не е потпишано затоа што мајка ми често не е дома“. „Сакам наставничката да знае дека сум загрижен затоа што мајка ми е постојано болна и синоќа беше во болница“.

„Сакам мојата наставничка да знае дека немам пенкала со кои ќе ја напишам домашната задача“. „Сакам мојата наставничка да знае дека често ме исмејуваат на час. Го мразам тоа.”

Кајл се обиде да направи нешто за некои од проблемите, но таа како учителка не може да го поправи сето тоа. Таа се обидува да им помогне на оние кои немаат никого.

Што мислите за тоа?