Кариерата ја започнал како чистач, а сега станал директор на училиште

Еден човек од Калифорнија, кој својата кариера ја започнал пред 30 години како чувар, сега станал директор на истото училиште. Мајк Хус бил ученик во основното училиште Јоне, но подоцна станал вработен пред да го преземе училиштето. Иако Мајк вели дека никогаш не сакал да се приклучи на професијата наставник, неговиот наставник во седмо одделение го видел неговиот потенцијал.

„Се сеќавам дека г-ѓа Колиер ми рече: „Еден ден ќе бидеш толку голем учител“, а јас ѝ се смеев, мислејќи дека тоа нема да се случи, но еве ме“, рече тој. Но, пред да почне да предава, Мајк се вработил како чувар во основното училиште Јоне. Потоа се обиде да се поврзе со учениците и децата го сакаа.

„Многу од наставниците овде во основното училиште „Ионе“ постојано велеа: „Го трошите времето. Погледнете ги овие деца. Ги привлекувате … и тие сакаат да бидат со вас и да учат од вас. Мора да станеш учител“, се сеќава Мајк.

На почетокот не беше сигурен дали сака да ја смени работата и да проба нешто ново. На крајот на краиштата, тој ја презеде работата како училишен чувар бидејќи не сакаше да продолжи со високо образование и сакаше да работи за неговата сопруга Карен да може да оди на колеџ. Но, откако тој и Карен се венчаа и го добија првото дете, тој рече дека ја открил својата причина.

„Кога мојот син имаше околу 3 години, реков: „Знаеш што? Сакам да му покажам на мојот син дека можеш да продолжиш да растеш во животот!’“. Се вратил на образованието и завршил колеџ. По завршувањето на образованието 19 години работел наставнички, а сега станал директор на истото училиште. Колегите одлучија тој да го води училиштето.

Слушнете ја оваа неверојатна приказна подолу. Администраторката на канцеларијата во основното училиште Јона, Мелани Кортез се пошегува дека единствениот проблем е што сега на учениците им недостига бидејќи не може да поминува многу време во училницата. „Децата не се навикнати да го гледаат во канцеларија, па децата доаѓаат кај нас по цел ден и прашуваат: „Дали господинот Хус е зафатен?

Мајк вели дека го гледа својот живот како пример за другите дека можат да постигнат големи работи ако останат на вистинскиот пат. „Тоа се обидувам да го направам – се обидувам да им помогнам на учениците да веруваат дека можат да постигнат големи работи“, заклучува тој.