Го прашала момчето зошто ја посетува баба му 5 пати на ден, а потоа добила одговор кој никогаш нема да го заборави

Жена прашала момче зошто ја посетува баба и по 5 пати на ден, а таа добила одговор кој никогаш нема да го заборави! Дариен Мидлтон работи како медицинска сестра, а својата баба Вилма ја сака без зборови. Иако би сакала, не може да се грижи за својата баба секој момент од денот. Но, се чини дека баба Вилма веќе има скриен ангел чувар овде на земјата.

Баба Вилма била шокирана кога две години претходно и бил дијагностициран рак на белите дробови, по што морала да оди на операција за отстранување на едното белодробно крило. Шест месеци подоцна добила нов шок кога лекарите ја известиле дека има и рак на дојка. „Два различни видови на рак за помалку од една година. Поминаа долги две години, во најмала рака. За среќа, таа се уште се бори“, изјави Дариен.

Дариен со години ја убедуваше нејзината баба да се пресели кај неа за да и помогне во борбата против ракот. Но, Дариен вели дека баба Вилма е тврдоглава и не сака да го напушти домот во кој поминала 38 години. „Таа ја сака својата куќа, независноста, дворот, а особено соседите. Секое утро во 6 часот таа се буди, прави кафе и оди директно во тремот“.

Дариен признава дека многу луѓе не би имале позитивни зборови за запуштената населба во која живее Вилма, но тоа е место каде што семејството нашло трошка надеж во мрачно време. Љубезноста на нејзините соседи е вистински благослов за баба Вилма. „Работам со полно работно време во итната медицинска помош во мојот роден град, во ноќна смена. Само овој факт ми го ограничува слободното време, а и учам. Немаме многу семејство овде, па ми е многу тешко редовно (и колку што сакам) да ја проверувам баба и да ја носам на прегледи.

Тука стапуваат нејзините прекрасни соседи. Ја проверуваат неколку пати на ден, па дури и ми помагаа да ја однесам на хемотерапија и зрачење. Навистина, тие се причината што баба се уште се кара. Не можам да одам кај неа без да слушнам „Еј, г-ѓа Вилма, како сте? Таа ги знае сите по име, а тие ја знаат и ја сакаат исто како и јас“.

Еден конкретен сосед секогаш ја развеселува баба Вилма. Кејлеб, кој има седум години, ја проверува секогаш кога може. Баба го храни Кејлеб кога може и му го дава потребното внимание. Кејлеб заедно со татко му и браќата живее со баба му која живее во соседството. Дариен вели дека Кејлеб е стара душа што ја сакаат сите во соседството, поради што почувствувала потреба да ја сподели приказната на баба и Кејлеб со светот. Тој често седи на нејзиниот трем и тие разговараат, или само седат во тишина.

„Мојата баба е многу приврзана за него и нивниот однос е неверојатен. Не потекнува од богато семејство, но чувствува дека пораснал во љубов. Одеднаш ќе почне да танцува со луди танцови чекори, потоа ќе почне да зборува за тоа колку го сака училиштето, па дури може да ве насмее до солзи. Ова момче ја заслужува љубовта што ја добива од таа куќа. Тој се издвојува од просечниот и носи многу радост во животот на сите. Многу сум благодарен што е таму и за љубовта што ја покажа на баба ми.

Знам колку и помогна во најтешките денови. Никогаш нема да знае колку го ценам. „Се надевам дека еден ден таа ќе сфати колкаво влијание оставил тој на нејзиниот и на мојот живот“, изјави Дариен. Баба Вилма ќе помине низ дополнителни 30 круга на зрачење, но без разлика на се, нејзиното семејство, соседите и Кејлеб навиваат за неа.

Во Џексон, Тенеси, на тремот на баба Вилма, бојата на кожата не е важна.Полот не игра улога, возраста не игра улога. Само љубовта.