105-годишен фармер има корисни совети за долг и здрав живот

Овој фармер од Минесота најголемиот дел од животот го поминал работејќи, а подолу дава совети за долг и здрав живот. Ерл Малинџер нахранил генерации луѓе од неговата фарма со репка од 1.000 хектари, а стогодишникот вели дека треба да продолжите да се движите за да живеете долг живот.

Ерл вели: „Продолжете да се движите, бидејќи штом ќе престанете да се движите, ќе тргнете надолу прилично брзо“. Тој вели дека свежиот воздух и вежбањето што ги добива додека работи на фармата му помогнале да остане здрав и активен сите овие години. „Го сакам свежиот воздух од една работа, и сакам да гледам како растат посевите — што Бог го направил. Мора да имате многу вера кога имате малку семе и добивате ваков род“, вели Ерл.

Иако сега Ерл Малинџер не работи на терен, наместо тоа им дозволува на своите вработени да го прават тоа наместо него, тој сепак ги носи сите деловни одлуки. Тој ги советува младите и новите земјоделци да „работат напорно“ и секогаш да го држат Бог во центарот на нивните животи. Нему му припишува заслуга за сите успеси што ги постигнал во животот.

„Ако не сте наследиле земја од вашите родители, почнете од малите. Работете напорно и не трошете премногу пари и ќе бидете успешни“, вели тој.

Ерл исто така е благословен со големо семејство кое вклучува 60 внуци и правнуци, а на прашањето дали повеќе би сакал да се занимава со нешто во животот освен земјоделство, тој вели дека никогаш не би ги заменил своите 105 години на фармата за ништо.

Подолу слушнете што сака овој мудар човек да им каже на сите. Тој завршува со моќна порака за сите нас: „Бидете понизни и со Божја помош не треба да се грижите. Не грижете се за малите нешта“.