Секој пат кога ќе викнеш на својата мајка еве што се случува со твојот мозок и душа

Повеќето болести се јавуваат затоа што душата е болна, а ниту психијатријата ниту медицината не ја лекуваат. Телото е тромо, но вие сте човек според вашиот дух – можете да му кажете на телото да стане, да работи, да вежба. Со телото сме само во овој, сегашен момент, со него не можеме да одиме во минатото или иднината, но со духот што можеме, можеме да кажеме дека за десет години ќе бидеме вакви и такви.

Духовното обновување е само помош за вас, а не е помош за Бога, духовниот учител, учителот; тоа ти помага да бидеш доблесна, успешна, одлична личност. Духовното обновување е обновување на вас како човечко суштество, обновување на вашата совест. А што е совест? Таа е како твојата добра пријателка, како полицаец на автопат кој ти вели дека на тоа место не можеш да возиш повеќе од четириесет на час, а ако возиш сто и педесет ќе излезеш од улица, ќе тргнеш .

Совеста ти вели: не смееш да пцуеш, не смееш да оговараш, не биди груб со родителите, немој да бидеш мрзлив денес, стани на време, тоа е совест. И ако правиш, благослови те. Совеста ти вели да не пцуеш, да не кажуваш лоши зборови, да охрабруваш некого денес, кажи убави и нежни зборови – кога го правиш тоа, целото тело ти станува здраво.

Науката за духовно обновување, а таа е врвна наука денес, вели: Секој негативен збор што го кажувате, секоја пцост, озборување, секое мрморење ги убива клетките на вашето тело и вашиот мозок.

Запомни дека кога ќе и кажеш грд збор на мајка ти, бегаш од неа; запомнете, кога ќе го пцуете вашиот колега, не можете повеќе да го гледате во очи, а ниту тој нема да ве сака, бидејќи вие сте злобна личност. И кога сте злобни, никој не сака да се дружи со вас.

Совеста е нашиот орган кој ни вели: Човеку, ако сакаш да бидеш среќен, кажи добри зборови, не пцуј, туку благослови ги луѓето, никогаш не кажувај дека не можеш, туку кажи дека можеш и ќе бидеш.