Пеперутка слета на главата на бебето, а она што се случи потоа ќе ви го стопи срцето

Децата треба што повеќе да бидат изложени на природата. Ова е еден од начините на кои може да се научат да се поврзат со околината и подоцна да се грижат и да се грижат за неа.

Но, кога парот го однел своето бебе во зоолошката градина во Сан Диего, добиле големо изненадување. Најсмешното е што нивната мала ќерка немала поим што се случило или што ѝ паѓа на ум.

Додека парот бил во зоолошката градина, прекрасна пеперутка слета на главата на бебето. Беше таму неколку секунди и бебето не забележа ништо. Дури и кога татко и го викаше нејзиното име, таа само го погледна. Другото дете се обиде да ја насмее, но таа само зјапа во него, не знаејќи што се случува.

По неколку секунди, пеперутката ги отворила своите големи крилја и се гледала прекрасна сина шема. Дизајнот на неговите крилја беше прекрасен и можеше да се помисли дека всушност станува збор за пластична пеперутка. Беше изненадувачки што пеперутката изгледаше многу приврзана за бебето. Дури и кога ја движеше главата надолу, пеперутката одеше до другиот крај од нејзината глава за да не падне. Тоа остана на нејзината глава дури и додека се движеше.

Пеперутките Plavio Morpho се едни од најголемите пеперутки во светот. Нивните крилја можат да достигнат 12-20 сантиметри. На задниот дел од нивните крилја има микроскопски лушпи кои создаваат интензивна сина боја која најмногу ги привлекува луѓето. Во некои племиња во Амазон, луѓето веруваат дека овие пеперутки можат да исполнуваат желби. Поради ова, тие често прават свечени маски со нивниот лик.

Друг интересен факт е дека овие пеперутки изгледаат неуништливи. За време на нивното време како гасеници, тие можат дури и да јадат опасни растенија без да се отрујат. Експертите веруваат дека тоа е форма на одбранбен механизам што ги прави отровни за потенцијалните предатори. Со овој механизам, овие пеперутки можат да се камуфлираат кога одмараат. Ова е можно бидејќи надворешноста на нивните крила имаат кафени тонови. Кога не ги користат своите крилја, тие се главно невидливи.

Колку и да се внимателни и посебни, можеме да се согласиме дека оваа пеперутка навистина му се допадна на малото девојче и прекрасно е да се види.