Близначки го прославија 100 тиот роденден и ги открија тајните на долговечноста – Веруваме дека заедно ќе заминеме

Иако физички се идентични, близнаците откриваат дека отсекогаш имале различни интереси Норма Метјуз и Едит Антончеки се идентични близначки, а јубилејниот стоти роденден го прославија на 23 декември минатата година. Родени во далечната 1921 година, Норма и Едит поминале многу во нивните животи и откриваат дека тешко поднесувале каква било разделба.

Стогодишниците велат дека нивните родители не знаеле дека очекуваат близнаци и дека, всушност, една од нив не била сакана. Како што велат, растењето не било лесно, особено кога татко им ја оставил мајка им за друга жена на само 13 години. Мајка ни мораше да се вработи во фабрика за чевли за да не издржува – ја започнуваат приказната Норма и Едит.

Кога нашите родители се разведоа, другите деца не избегнуваа како да сме болни. Тоа беше голем скандал во тоа време. Отфрлени од своите врсници, близначките се свртеа една кон друга. Во најлошите ситуации правевме се за да се забавуваме. На пример, ќе ги сменевме местата во училиште, а наставниците никогаш не знаеја која е која – двете разговараат со насмевка.

Иако физички се идентични, близначките откриваат дека отсекогаш имале различни интереси. Кога завршиле средно училиште, Норма станала фризерка, а Едит медицинска сестра. И дваете се заљубиле во ист временски период – Норма во Чарлс Метјус и Еди во Лео Антончеки. Тие се венчаа со разлика од три месеци во 1943 година. И тогаш, за прв пат во животот, сестрите беа разделени, секоја со сопругот во својот дом.

Направивме се за да се гледаме што почесто. Забременивме и родивме бебиња во истата година. Имам четири деца, меѓу кои и една ќерка која почина на две години, а Еди има два сина, односно еден неодамна почина – вели Норма. Сепак, трагедиите не завршуваат тука. И двете сестри ги загубија своите сопрузи во 1994 година. Сопругот на Норма починал од Алцхајмерова болест, а Един како последица на сообраќајна несреќа.

Во најтешките моменти, сестрите нашле утеха една во друга, а одлуката заедно да отпатуваат на Флорида ја донеле во 1995 година. Како што велат, таму започнале нов живот, а во црквата нашле мир и среќа. Сестрите ја открија тајната на нивната долговечност и истакнаа дека најмногу му се благодарни на Исус.

Тајната е да не пиеш, да не пушиш и да живееш чесно и чесно. Има само „горе“ или „долу“, затоа простете им на другите и бидете чисти за себе – порачаа близнаците. Норма и Едит веруваат дека, како што заедно дојдоа на овој свет, така и ќе го напуштат. Навистина чувствуваме дека не можеме една без друга. Ќе се собереме и заедно ќе одиме – заклучија сестрите.