Мало момче со тешка болест прошета за прв пат, а видеото трогна над 100 милиони луѓе

Прекрасниот момент кога за прв пат прошета мало момче со спина бифида е снимен на камера.

На двегодишниот Роман Динкел му била дијагностицирана спина бифида уште кога бил во утробата. Неговата мајка Витни била бремена во 20 недела кога ја дознала веста.

За време на бременоста, Роман бил подложен на операција за да му помогне да дише и да ги движи нозете по раѓањето, но лекарите ги предупредиле неговите родители дека можеби никогаш нема да може да оди. Витни и нејзиниот сопруг Адам решија да останат позитивни.

Откако се родил, Роман веднаш започнал со разни терапии и можел малку да оди со помош на шетач. Тогаш тоа храбро момче почнало да користи патерици. Во тој момент ги направи првите чекори. Тој прекрасен момент е снимен со камера, а на видеото се чувствува возбудата на сите присутни. Потресно е кога слаткото момче вика: „Одам! Конечно пешачам“.

Ова видео ги допре срцата на над 124 милиони луѓе. Сега Роман е вистинска мала сензација, а неговото инспиративно патување можете да го следите преку неговата Фејсбук страница. Можеби многу родители се откажале, но семејството на Романов никогаш не ја изгубило вербата во Бог и во силата на нивниот син. Сега Роман има можност да го доживее светот на сосема нов начин и да израдува многу луѓе во тој процес.