Куче 60 дена било затворено во пештера и за чудо преживеало без храна и светло. Конечно го пронашол сопственикот и му пружил соодветна нега

Мислев дека нешто лошо се случило“. Џеф Бонерт речиси се откажал од тоа да ја види неговата пудлица кога таа исчезна на почетокот на јуни. Два месеци подоцна, тој добил порака од сосед – луѓето кои отишле да ги истражуваат блиските пештери нашле куче.

Бонерт се посомневал дека тоа е Аби, но отишол во пештерата и еден од спасувачите му покажал слика која го шокирала. Она што ја прави приказната на Аби уште поневеројатна е фактот што таа за само неколку недели наполни 14 години. Сепак, таа некако успеала да преживее речиси 60 дена сама во темнина и на температура од само 14 степени Целзиусови.

Другото куче на Аби и Бонерт, Самер, прават сè заедно, вклучително и зло. Така и двајцата „побегнаа од дома“ на 9 јуни, но бидејќи секогаш се враќаа, Бонертс немаа причина за грижа.

Сепак, следното утро Самер се врати, Аби не. Никогаш не се разделуваат. Мислев дека нешто лошо се случило. Мислам, таа е стара. Едноставно можеше да ја совлада жештината – се присетува Џеф, кој веднаш ги известил соседите, пријателите и полицијата, но повеќедневната потрага не вродила со плод.

Дури кога група локални истражувачи влегле во пештерата на 6 август, едно од децата што било со нив истрчало надвор и му се пожалило на својот татко дека видел куче внатре. Заедно успеале да ја извлечат Аби, носејќи ја низ тесни и ниски премини, скокајќи преку камења и сталагмити.

Несреќната керуша штом ја видела својата сопственичка веднаш почнала да закрепнува, бидејќи во пештерата ослабела половина од тежината, а задовото мавтање со опашката било најголема благодарност до сите спасувачи кои учествувале во оваа необична мисија.