Далај Лама: „Човекот е глуп затоа што често го жртвува здравјето за пари“

Далај Лама е еден од најголемите светски мудреци кој тврди дека човекот е глупав затоа што често го жртвува своето здравје.

За време на едно интервју, еден новинар го прашал Далај Лама, духовниот водач на Тибетанците, што најмногу го изненадило кај човештвото, а неговиот одговор бил фантастичен. Во неколку реченици го опиша тажното и загрижувачко секојдневие на повеќето луѓе. Ова е неговиот одговор:

„Човекот најмногу ме изненадува во човештвото. Затоа што го жртвува своето здравје за да заработи пари. Потоа жртвува пари за да си го врати здравјето. И тогаш тој е толку загрижен за иднината што не ужива во сегашноста – а резултатот е што не живее ниту во сегашноста ниту во иднината – тој живее како никогаш да нема да умре, а потоа умира откако никогаш нема навистина живеел.

И навистина е. Луѓето трчаат по пари и кариера ставајќи ги пред сите други работи во животот. Често работат работи кои не ги сакаат, собираат пари и се откажуваат од се за да стигнат до мирна старост и да уживаат во неа, а кога станува збор за тоа – веќе немаат енергија да уживаат во животот, ниту пак премногу време. ”

Еве уште неколку од неговата мудрост: Во животот следете три правила – почитувајте се себеси, почитувајте ги другите и секогаш преземајте одговорност за своите постапки. Кога ќе изгубите битка, не ја губете лекцијата што можете да ја научите од неа. Не заборавајте дека понекогаш е многу среќа да не го добиете она што го сакате.

Не дозволувајте мало несогласување да ве чини голем пријател. Во текот на денот, задолжително поминете малку време со себе. Тишината понекогаш е најгласниот одговор. Барем еднаш годишно посетете место каде што никогаш не сте биле.

Проценете го вашиот успех според тоа што требаше да се откажете за да стигнете таму. Грижете се за мајката природа. Кога ќе сфатите дека сте направиле грешка, веднаш направете се што можете за да ја поправите таа грешка. Зборувајте полека, но размислувајте брзо. Во случај на несогласувања со саканите, не гледајте назад во минатото – занимавајте се исклучиво со сегашната ситуација.