Зад романтиката е практичноста! Знаете ли зошто Грците ги бојат своите куќи бело и сино?

Иако некои веруваат дека оваа практика е поврзана со суеверие, се чини дека постојат неколку многу функционални причини за оваа палета на бои. Зад романтиката е практичноста! Знаете ли зошто Грците ги бојат своите куќи бело и сино? Светски познатите дестинации како Миконос и Санторини лесно се препознаваат на фотографиите благодарение, меѓу другото, и на нивната специфична архитектура.

Многу луѓе ја перцепираат сината и белата боја како иконски бои на Грција. Тоа се боите на знамето. Тие се и боите на блескавото море и небо и како такви се синоним за прекрасниот Медитеран. Многу куќи на грчките острови првично биле изградени од камен. Ова беше практична одлука бидејќи дрвото не беше лесно да се најде на карпестите острови во Егејското Море.

Сепак, каменот имал еден недостаток – потемна, земјена боја која го привлекувала сонцето, поради што животот во куќите е неподнослив поради високите температури. Затоа, жителите почнаа да ги бојат камењата во бело во обид да ги разладат своите внатрешни простори.

Процесот функционираше, што резултираше со поладни, поудобни островски домови. Со текот на времето, таа практика стана дел од традицијата. Во средината на 20 век, болеста се вклучила и во архитектурата. За да се спречи ширењето на колерата, грчките власти побарале куќите да се бојадисуваат со вар, кој служи и како средство за дезинфекција.

Исто како и белата боја и сината има свое зошто. Грчките рибари и морнари ги бојадисувале вратите и прозорците со боја што останала од бојадисувањето на бродовите, а сината била најдостапна поради неговиот состав.

Убавите бои на домовите на грчките острови престанаа да бидат само практични и пожелни и станаа задолжителни во текот на 1960-тите. Сегашниот режим веруваше дека препознатливите бои ќе го поттикнат национализмот и набрзо беше донесен закон со кој се наредува куќите на грчките острови да бидат обоени во сино-бело.

Иако денеска прописите се порелаксирани, сепак боите на грчките острови привлекуваат туристи, па традицијата од таа причина продолжи.