На овој остров живеат повеќе мачки отколку луѓе

Овој мал остров е вистинско кралство на мачки. Ги има многу повеќе од луѓе, околу шест пати повеќе. Интересно е да се наведе дека поради мачките тие строго ги забранија кучињата, кои во основа немаат што да бараат кај него.

Ташироџима е вистинско кралство на мачки. Овој мал рурален остров се наоѓа во близина на брегот на градот Ишиномаки во префектурата Мијаги, Јапонија. Неофицијално познати како „мачкински остров“ за нив се грижат мештаните кои ги обожаваат.

Мачките првично биле донесени за да помогнат во контролата на штетниците на фармите каде што се одгледувале свилени буби и гасеници. Со текот на времето, штетниците исчезнаа, а бројот на мачки драстично се зголеми. Односот на бројот на жители со бројот на мачки е во просек еден до шест.

Локалните жители на Ташироџима мудро ја искористија својата предност, имено мачките, за да го поттикнат туризмот. Љубителите на мачки од сите страни доаѓаат да го посетат овој остров, а доаѓаат со траект од градот Ишиномаки. Возењето трае околу еден час, каде туристите на пристани

штата ги чекаат мачиња за дремење.
Риболовот долго време е најважната индустрија на Ташироџима. Рибарите кои работеле на бринулата со векови се грижеле и ги штителе полудивите мачки бидејќи верувале дека ќе им донесат среќа. Следејќи ја таа традиција, тие изградиле и мало засолниште за мачки (Некокамисама) во центарот на островот, како спомен на мачка која случајно била убиена од камен кој паднал врз неа.

Мачките најчесто се наоѓаат околу пристаништето на југоисточната страна на островот. Слободно шетаат по улиците и се чини дека уживаат во вниманието кое го добиваат од туристите кои ги сликаат и си играат со нив. Сите тие се питоми и разгалени, што доволно говори за тоа колку се сакани.