Нејзиниот сопруг ја остави со тројки кои беа болни, но мама не сакаше да се откаже

Лиз Дан е мајка која родила глуви и слепи тројки, а ситуацијата се влошила кога нејзиниот сопруг ја оставил. Лиз и нејзиниот сопруг веќе имаа 3-годишна ќерка Сара, кога открија дека Лиз носи тројки. Веста беше изненадувачка бидејќи тие не биле подложени на никаков третман. Се покажа дека ова е преголем товар за бракот. Нејзиниот сопруг ја оставил сама со четири деца.

Лиз родила тројки во 2000 година во 25-та недела од бременоста и ги именувала Зои, Софи и Ема. Поради рано раѓање и компликации, тројките се родени слепи. Софи е делумно слепа, има тесно видно поле и може да гледа бои и форми. Зои може да направи разлика помеѓу светло и темно. Но, Ема воопшто не гледа.

Веста го скрши срцето на мајката: „Се чувствував како да ме удри камион“. Паднав на подот и сакав да исчезнам. Не можев да верувам дека ова им се случи на моите бебиња“.

Тројките стануваат глуви и слепи
Лиз се посветила на грижата за тројките и ја прифатила ситуацијата таква каква што била. Но, тогаш работите станаа уште полоши. Се испостави дека лекот за сепса ги оштетил влакната на кохлеата, поради што тројките станале глуви во втората година. Тоа беа првите тројки кои се слепи и глуви.

Оваа вест ја доведе Лиз на работ на очај. „Еден од моите најголеми стравови беше дека ќе помислат дека мама престанала да разговара со нив. Глуви и слепи. Како ќе разговарам со нив? Како ќе разговарам со тројцата? Што да правам?“ Лиз ги објасни своите мисли. „Во тоа време тие почнаа помалку да им веруваат на луѓето. Ќе се исплашат кога ќе ги земам од подот“.

Тројките добија вештачки кохлеи за да им помогнат, но им требаше многу труд за да ги надоместат изгубените години од нивниот развој. Лиз целата своја енергија ја потрошила на грижата за тројките, па немала време да се посвети на својата постара ќерка Сара. „Имаше одредена зрелост, разбра дека сестрите се болни и дека им е потребна помош. И таа ќе се грижи за себе“.

Лиз се вмешала со момче од нејзините училишни денови по име Џорџ. Контактирала со него бидејќи и требала со кого да разговара, но работите се развиле и се претвориле во врска. Џорџ ѝ даде љубов, поддршка и помош што и требаше. И покрај сите препреки, Џорџ се заљубил во Лиз и нејзините ќерки. По една година ја запросил. Нивната врска е постојано на тест, но се снаоѓаат од ден на ден.

Лиз рече дека нивната борба довела и до некои посебни моменти: „Првите чекори изгледаа како победа на маратон. Работеа многу напорно за секој мал потег. Високите цели станаа уште повисоки“. „Знаев дека ќе биде тешко, но не знаев дека ќе биде толку тешко“, рече Џорџ. „Тоа е работа која се работи 24 часа на ден, 7 дена во неделата. Никогаш не престанува. Нема слободно време. Нема пауза за добро завршена работа. Нема слободни денови“, изјави Џорџ.

Поради нивното слепило, на тројките понекогаш им е тешко да направат разлика помеѓу денот и ноќта, што доведува до компликации во распоредот. Хранењето е тешка задача, храна има насекаде и мора постојано да се чисти после тоа. Потребно е постојано да ги чистите и да им ги менувате пелените.

И покрај се, оваа храбра мајка не се откажува. „Не се откажуваме и напредуваме полека, но сигурно. „Само се молам Бог да ги пополни дупките што не можеме“, рекла Лиз.

Брачниот пар се прослави кога се појавија во познатото шоу Dr. Фил во 2007 и 2010 година, што им овозможи да ја лансираат својата фондација. „Др. „Фил ја подигна свеста за нашиот проблем, како и за финансиската помош“, рече Лиз. „Тогаш почнаа промените. Се појавија луѓе кои работеа со девојките. Тие се најсреќните глувослепи деца. Сега можеме да се смееме уште малку“.

„Хелен Келер е пример дека глувите и слепите луѓе можат да учат и да придонесуваат за општеството“, рече Лиз. „Овој факт многу влијае на образованието на тројките.

Семејството се повлече од јавноста, па нема информации како им е сега, но веруваме дека трудот вроди со плод.