Спиењето на работа е задолжително во Јапонија

И не, не се мисли дека вработениот ќе добие неколку минути да ги затвори очите пред својот компјутер, туку ќе има простор за спиење на располагање.

Оваа одлука е донесена откако новото истражување покажа дека поспаноста на вработените, која потоа влијае на ефикасноста на работата, ги чини јапонските компании дури 138 милијарди долари годишно.

Предлогот на работодавците и јапонското Министерство за здравство бил токму вработениот да добие барем половина час да спие рано попладне.

Некстбит, јапонска ИТ компанија, веднаш го прифати овој тренд и веднаш формираше две, како што велат, стратешки спални за своите вработени.
Собите се опремени со уреди за блокирање бучава, кревети и софи, а строго се забранети мобилни телефони, таблети и лаптопи.

Можеби некогаш ова ќе се усвои и на овие пладне.