Еве зошто го викале Свети Сиромашен – Приказна за покое патријарх Павел ќе ве воодушеви! Ваков човек се раѓа еднаш на 100 години!

Гојко Стојчевиќ, изнемоштено момче од селото Кучанци, кое на рана возраст ги загубило родителите, поминал голем духовен пат за да стане 44-ти врховен поглавар на СПЦ во 1990 година. Народот памети бројни анегдоти во кои доаѓа до израз скромноста на патријархот Павле. Патријархот Павле бил многу почитуван поради неговата скромност и мудрост. Не му беше под чест да шие или поправа прозорци.

Споменот на овој необичен, благ човек, кој беше и интелектуалец и занаетчија, остана жив и пет години по неговата смрт. Додека многу луѓе купуваа луксузни автомобили, тој одеше секаде пеш или со јавен превоз. И тоа во чевли кои сам си ги правел, но и ги поправал.

Во приказната се вели дека чевларски занает го научил човек кој поправал чевли во близина на Патријаршијата, а некои велат дека занаетот за „ѓон за чевли“ го научил во манастирите.

Еден ден видел возач пред патријаршијата како менува гума и побарал да позајми парче од гумата што човекот сакал да го фрли. Исече калап од таа гума и така си ги закрпи чевлите